Příprava náhledu

Týden umění 2019
    22/04/2019

V Praze se od 22. do 28. dubna koná Týden umění - festival, kterého se účastní hlavní pražské galerie a výtvarné instituce. Jeho generálním partnerem je společnost PPF Art.

Programová nabídka se zaměřuje na nejrůznější aspekty světa výtvarného umění, a to jak časově a tematicky, tak z hlediska formy. Součástí programu jsou akce věnované starému umění a starožitnostem, klasické moderně i nejsoučasnějšímu umění. Debaty, přednášky a semináře se budou týkat sběratelství, restaurování, produkce výstav či trhu s uměním.

Festival se snaží upozornit na širokou škálu doprovodných programů, které muzea a galerie pro své návštěvníky připravují. Mottem letošního ročníku je sousloví „ušlechtilé radosti“. Jde o citát z petice, kterou kulturní veřejnost právě před sto lety protestovala proti vystěhování Obrazárny Společnosti vlasteneckých přátel umění a zabrání budovy Rudolfina pro poslaneckou sněmovnu: „Vyhoštěním sbírek Společnosti (...) pozbyla by však také celá česká veřejnost na dobu nejméně jednoho desetiletí možnosti, používati jich k různým účelům vzdělávání, vědy, i třeba jen ušlechtilé radosti. Je otázkou věru uvážení hodnot, zdali v době všeobecného materialismu a honby za požitkem, poskytovaných v kinech, operetách a  prostředky ještě podřízenějšími, měla by býti jedna z nejušlechtilejších příležitostí ku pěstění krasocitu a zjemnění povah na tak dlouhou dobu úplně z tohoto vlivu vyloučena.“

Pořadatelem festivalu je časopis Art Antiques, generálním partnerem PPF Art.

www.tydenumeni.cz
    www.ppf-art.cz