Standard & Poor´s potvrdil rating ČP v investičním stupni
    31/01/2006

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor´s (S&P) potvrdila úvěrový rating a rating finanční síly České pojišťovny na úrovni známky BBB se stabilním výhledem. Česká pojišťovna tak potvrdila svou pozici v nejvyšším, tzv. investičním stupni ratingové škály. Plnohodnotný rating má mnohem vyšší prestiž a vypovídací schopnost, než tzv. public rating, který vychází pouze z veřejných zdrojů.

Do stupně BBB zvýšila agentura S&P plnohodnotné ratingové hodnocení České pojišťovně před více než rokem a v odůvodnění tehdy uvedla především úspěšné ukončení transformace ČP v oblasti klientského servisu a provozní výkonnost. Současná ratingová známka je dále podložena silnou tržní pozicí České pojišťovny, vycházející z rozsáhlé prodejní sítě podpořené ostatními členy finanční skupiny PPF. Jedním z důležitých faktorů působících na výši ratingu ČP bylo podle S&P efektivní využívání nástrojů pro řízení kvality investičního portfolia.

Stabilní výhled ratingového hodnocení podle S&P odráží zejména očekávaný další růst kvality kapitálové vybavenosti ČP. S&P ve své zprávě uvedla, že v souvislosti s rostoucí úrovní transparentnosti skupiny PPF může být rating České pojišťovny v následujícím hodnocení zvýšen.

Schopnost České pojišťovny udržet si vysoký tržní podíl v životním i neživotním pojištění ocenila také ratingová agentura Moody´s, která v rámci plnohodnotného ratingového hodnocení přidělila České pojišťovně známku Baa3. I toto hodnocení je v tzv. investičním stupni. Rating vyjadřuje hodnocení finanční a úvěrové pozice firmy na trhu podle mezinárodních standardů. Česká pojišťovna je jedinou pojišťovnou v České republice, která má takovéto ohodnocení od dvou největších mezinárodních ratingových agentur.

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav s tržním podílem 37 procent. Má základní kapitál 3 miliardy korun a spravuje přes 13 milionů pojistných smluv. Jediným akcionářem České pojišťovny je společnost PPF Group N. V.

Pro další informace kontaktujte:

Václav Bálek
    tiskový mluvčí ČP