Skupina PPF otevřela své první nákupní centrum v Rusku, M5 MALL ve městě Rjazaň
    11/11/2011

Dne 11. 11. 2011 otevřela skupina PPF svůj první větší projekt v oblasti nemovitostí v Rusku – obchodní a zábavní centrum M5 Mall ve městě Rjazaň, cca 185 km východně od Moskvy. Pro půlmilionové oblastní město je to první a jediné obchodní centrum tohoto rozsahu, které na ploše téměř 70 000 m2 nabízí široký sortiment zboží a služeb předních světových i ruských značek v souladu se standardy podobných center v Evropě. Součástí centra je například hypermarket, obchod s elektronikou a domácími spotřebiči, obchodní pasáže, restaurace a několik scén pro pořádání marketingových akcí.

Developerem a manažerem projektu je specializovaná divize PPF Real Estate Russia, dodavatelem stavby byla česká společnost PSJ, která na ruském trhu realizuje řadu významných zakázek v průmyslových, komerčních a rezidenčních nemovitostech. Náročná realizace obchodně zábavního centra M5 Mall byla zahájena v prosinci 2009 a velkou část objemu zakázky realizovaly české firmy včetně výrobních kapacit PSJ a dceřiné firmy Ekoklima.

Na financování investice ve výši přes 100 mil. euro se podílela Česká exportní banka a Exportní garanční a pojišťovací společnost.

Centrum leží na snadno přístupném místě, na křižovatce hlavních cest – moskevské dálnice a městského okruhu – a nabízí 2 500 parkovacích míst.  Je rovněž zajištěna bezplatná kyvadlová doprava autobusy z centra města. Kromě nákupních možností a stravování je v centru otevřeno také multikino, unikátní kinosál s technologií 7D a dětský koutek.

Výkonný ředitel PPF Real Estate Russia Tomáš Laštovka uvedl: „Sázka na regionální projekty se ukázala jako správná, zájem lidí je po prvních dnech provozu obrovský. Nikde jinde v Rusku neexistuje podobné centrum ve městě s méně než milionem obyvatel, takže pro Rjazaň a okolí jde opravdu o unikátní projekt. Osvědčila se nám spolupráce s dodavatelem stavby, společností PSJ, která umí pracovat na ruském trhu. Jméno developera, mezinárodní investiční skupiny PPF, je pro region zárukou spolehlivosti a solidnosti, evidujeme například velký zájem lidí o práci v obchodním centru. Celkem nabídne centrum více než 2 000 pracovních příležitostí, četné zakázky pro místní firmy a také bude odvádět nemalé daně do místního rozpočtu. Budeme pokračovat v rozvoji těchto projektů v Rusku a naším cílem je dostat se na lukrativní trh hlavního města Moskvy.“

Poznámky pro editory:
    PPF Real Estate Russia je součástí holdingu PPF Real Estate, který zastřešuje aktivity skupiny PPF v oblasti nemovitostí. Tržní hodnota aktiv spravovaných PPF Real Estate, realitní servisní organizací, překračuje hranici 1 miliardy eur. Společnost zajišťuje komplexní servis pro desítky projektů v Rusku, České republice, Rumunsku i na Ukrajině.