Příprava náhledu

PPF koupila významný podíl v biotechnologické společnosti Autolus Therapeutics obchodované na americké burze
    16/09/2019

Stáhnout soubor PDF

• Skupina PPF získala 19,2 % akcií britské biotechnologické společnosti Autolus Therapeutics
    • Autolus je v pokročilé fázi klinických studií s přípravky protinádorové terapie založené na T lymfocytech
    • Vedle biotechnologické společnosti SOTIO, která je součástí skupiny PPF, je podíl ve firmě Autolus druhou největší biotechnologickou investicí PPF

Skupina PPF dnes oznámila akvizici 19,2% podílu ve společnosti Autolus Therapeutics, která je celosvětovým lídrem v oboru léčebných T-buněčných terapií. Akcie získala PPF prostřednictvím amerického burzovního trhu NASDAQ.

Společnost Autolus Therapeutics je lídrem ve vývoji léčebných postupů založených na geneticky upravených T lymfocytech, tzv. CAR-T buňkách. Firma se věnuje klinickému vývoji širokého portfolia T-buněčných terapií nové generace, které jsou zacílené na léčbu hematologických i solidních (pevných) nádorů. Cílem firmy je uvést na trh bezpečné a účinné T-buněčné terapie a pomoci tak pacientům s vážnými onkologickými onemocněními. Pro klíčový produkt nazvaný AUTO1 plánuje zahájit registrační studii zaměřenou na pacienty s akutní lymfatickou leukémií ke konci tohoto roku, s předpokládaným podáním žádosti o souhlas s uvedením tohoto léčebného přípravku na trh v roce 2021.

Investicí do firmy Autolus skupina PPF podstatně rozšiřuje svoje aktivity v oblasti biotechnologií. Hlavní společností zastřešující aktivity PPF v biotechnologickém sektoru je SOTIO, jejímž cílem je stát se plnohodnotnou farmaceutickou firmou specializující se na onkologickou léčbu. Pod hlavičkou SOTIO buduje PPF široké portfolio produktů díky vlastnímu výzkumu a vývoji. Investice v biotechnologiích dále PPF rozvíjí za pomoci akvizic a licencováním produktů se společnostmi NBE-Therapeutics, Cellestia Biotech, Cytune Pharma či Lead Discovery Center. SOTIO vyvíjí vlastní buněčné terapie na bázi dendritický buněk (DCVAC) a  má k dispozici potřebné výrobní kapacity i odborné know-how pro další typy buněčných terapií. Společnost rovněž nedávno zahájila fázi I/Ib klinické studie s přípravkem SO-C101 na bázi interleukinu IL-15.

„Naše investice do společnosti Autolus byla motivována velmi slibnými výsledky v rámci dosavadního klinického testování jejich CAR-T technologie a také tím, že zaměření firmy je v souladu se strategií rozvoje skupiny PPF v oblasti biotechnologií,“ říká Ladislav Bartoníček, akcionář PPF odpovědný za oblast biotechnologií. „Tato investice potvrzuje dlouhodobý záměr skupiny PPF a SOTIO, jehož cílem je vybudovat silné biotechnologické portfolio vlastních onkologických produktů a investovat do různých biotechnologických společností se slibnými inovativními terapiemi.“