Příprava náhledu

PPF banka zveřejnila hospodářské výsledky za rok 2018
    09/05/2019

Stáhnout soubor PDF

Hlavní finanční ukazatele v roce 2018:

• čistý zisk činil 2 202 mil. Kč, to je o 681 mil. Kč více než v roce 2017;
    • vlastní kapitál banky se v meziročním srovnání zvýšil o 15 % a dosáhl 11,6 mld. Kč;
    • rentabilita vlastního kapitálu banky překročila 20 %;
    • bilanční suma mírně vzrostla a dosáhla výše 235 mld. Kč;
    • za rok 2018 PPF banka odvedla na dani z příjmu 487 mil. Kč;
    • na dobročinné projekty vloni banka věnovala přes 200 mil. Kč.

„Loňský rok pro nás byl mimořádně úspěšný. Podařilo se nám udržet vysokou efektivitu hospodaření, podíl provozních nákladů na výnosech poklesl na 32 procent,“ uvedl Petr Jirásko, generální ředitel PPF banky. „Velký důraz dáváme na zjednodušení a zrychlení zákaznických procesů. V roce 2018 jsme dokončili upgrade core systému a zahájili projekt nového internetového bankovnictví,“ dodal Petr Jirásko.

Čistý úrokový výnos PPF banky se v meziročním srovnání zvýšil o 41 %: z 2 457 mil. Kč v roce 2017 na 3 468 mil. Kč v roce 2018. Výnosy z poplatků a provizí byly v loňském roce 132 mil. Kč. Čistý zisk z finančních operací dosáhl za rok 2018 hodnoty 362 mil. Kč. Vlastní kapitál PPF banky se zvýšil o téměř 15 % na 11 619 mil. Kč. Objem pohledávek za klienty vzrostl o necelá 4 % na úroveň 34,4 mld. Kč.

PPF banka v roce 2018 dosáhla zisku před zdaněním 2 689 mil. Kč, což je meziroční zvýšení o 781 mil. Kč. Téměř 41% nárůst oproti roku 2017 je odrazem nadstandardních provozních výnosů, které zaznamenaly nejvyšší úroveň v historii banky, a to 3 965 mil. Kč. Výše aktiv ke konci roku 2018 byla 235 mld. Kč