O2 arena je v dobré kondici a chystá se na velké akce
    27/03/2014

Přes šest miliónů návštěvníků a bezmála tisícovka pořádaných akcí. Takovými čísly se chlubí pražská O2 arena, která slaví 10. výročí od svého otevření. 27. března přesně před 10 lety se otevřely brány nejmodernější multifunkční arény ve střední Evropě. „Slavíme průběžně, třeba sobotním veřejným bruslením spojeným se dnem otevřených dveří nebo koncertem Robbieho Williamse. Ale výročí bereme jako krátké zastavení, pracujeme na co nejatraktivnějším programu, to je z našeho pohledu rozhodující,“ říká předseda představenstva společnosti Richard Benýšek.

Cílem je podle něj stabilita a soběstačné hospodaření včetně investic do obnovy majetku. Podle předběžných čísel dosáhl zisk před zdaněním, úroky a odpisy za loňský rok zhruba 70 milionů korun při tržbách přes 400 miliónů korun.

První soutěžní zápasy, které se v aréně před 10 lety odehrály, byly dva finálové boje mezi HC Slavia a Zlínem, a brzy nato už přišly zápasy mistrovství světa. Ostatně hokejový šampionát čeká O2 arenu v příštím roce a chystá se na něj. „Kromě běžných provozních investic jsou to velké investice v souvislosti s ME v atletice a MS v hokeji v příštím roce, zejména do rekonstrukce výsuvných tribun, obnovy osvětlení a ozvučení haly,“ uvedl Richard Benýšek. Schválené jsou podle něj investice na úrovni celého provozního zisku, a ty se rozpouštějí postupně. Velkou letošní akcí bude přestavba skyboxového patra, kde vznikne nový VIP společenský prostor.

Rekordní jsou také čísla obsazenosti VIP prostorů O2 areny. „Máme v historii zatím nejvyšší počet prodaných klubových sedadel, resp. jsme téměř vyprodaní. Zaznamenáváme i zvýšenou poptávku po tom nejluxusnějším produktu, tedy po skyboxech,“ doplňuje ředitel O2 areny Robert Schaffer.

Často diskutované téma je případná dostavba malé arény. „Jak pro mistrovství Evropy v atletice, tak pro mistrovství světa v hokeji tento prostor organizátoři potřebují ke svým účelům alespoň v současném nedokončeném stavu, tedy s jakýmkoliv dokončením můžeme případně začít až v polovině příštího roku. Cest dostavby je více. Delší dobu vidíme šanci, že může konkurovat a nabídnou zajímavý prostor pro menší akce, třeba pro koncerty třeba pro tři tisíce lidí, veletrhy nebo plesy. Ale investičně půjde o velmi náročnou akci,“ uvedl dále Robert Schaffer.

TOP akcí letošního roku bude určitě koncert Robbieho Williamse, Justina Timberlakea nebo Lady Gaga. Přijede i legenda Bob Dylan nebo u nás velmi oblíbená Kylie Minogue. V červnu přivítá O2 arena českou premiéru show Top Gear Live. Ale výjimečné jsou tři koncerty kapely Lucie. Původně byl plánován jen jeden, ale zájem fanoušků byl tak obrovský, že nakonec budou tři. Žádný interpret neměl během 10 let tři koncerty během tří dnů.