Příprava náhledu

Air Bank za tři čtvrtletí vykázala zisk 1,2 miliardy korun
    06/11/2020

Neauditované individuální hospodářské výsledky Air Bank a.s. k 30. září 2020 podle mezinárodních standardů finančního výkaznictví (IFRS):

Air Bank ve třetím čtvrtletí letošního roku vykázala čistý zisk 1,2 miliardy korun. Meziročně byl zisk vyšší o 8 %. Výnosy banky v souvislosti s ekonomickými dopady boje proti epidemii koronaviru v ČR zůstaly sice meziročně na stejné výši, ale Air Bank se stejně jako v předchozím čtvrtletí především dařilo dál snižovat provozní náklady. Zároveň také rostl objem poskytnutých úvěrů a počet klientů se meziročně zvýšil o 80 tisíc na 847 tisíc klientů.

„I přes současnou nepříznivou ekonomickou situaci, která má vliv také na bankovní odvětví, jsme za první tři čtvrtletí letošního roku dosáhli meziročně srovnatelného hospodářského výsledku. Hlavním důvodem je, že jsme na aktuální situaci dokázali zareagovat významným snížením provozních nákladů. Dá se však očekávat, že se dopady stále probíhající pandemie na českou ekonomiku budou prohlubovat a nadále ovlivňovat budoucí výsledky také našeho podnikání,“ říká Michal Strcula, generální ředitel Air Bank.

Počet klientů banky meziročně stoupl o 11 %, a na konci září tak Air Bank měla 847 092 klientů. Počet běžných účtů se navýšil o 12 % na 962 552. Také počet spořicích účtů vzrostl, a to o 13 % na 542 039. Objem vkladů na běžných a spořicích účtech klientů meziročně vzrostl o 13 % na 118,4 miliardy korun.

Air Bank se dařilo navyšovat i objem rozpůjčovaných peněz, meziročně se objem úvěrů zvýšil o 11 % na 58,0 miliardy korun. Čisté výnosy očištěné o úvěrové ztráty zůstaly meziročně stejné na úrovni 2,6 miliardy korun, zároveň banka také snížila správní a režijní náklady o 8 % na 1,1 miliardy korun.

Celková bilanční suma Air Bank vzrostla meziročně o 15 % na 132,7 miliardy korun. Vlastní kapitál se zvýšil o 24 % na 11,0 miliardy korun.

30. 9. 2019 30. 9. 2020 Meziroční změna
    Čistý zisk 1,084 mld. Kč 1,169 mld. Kč + 8 %