Příprava náhledu

Air Bank za tři čtvrtletí vydělala 1,1 miliardy korun a má už přes 766 tisíc klientů
    08/11/2019

Neauditované individuální hospodářské výsledky Air Bank a.s. k 30. září 2019 podle mezinárodních standardů finančního výkaznictví (IFRS):

Air Bank ve třetím čtvrtletí letošního roku vykázala čistý zisk 1,1 miliardy korun. Meziročně byl zisk banky nižší o 11 %. Meziroční pokles zisku byl způsoben především absencí jednorázových příjmů z investic banky, které byly hlavní příčinou skokového nárůstu jejího zisku ve stejném období loňského roku. Ve třetím čtvrtletí letošního roku se Air Bank i nadále dařilo zvyšovat počet klientů a objem poskytnutých úvěrů.

„Běžný účet u Air Bank si v uplynulém čtvrtletí otevřelo přes 46 tisíc nových klientů a díky nim jsme překročili pomyslnou hranici tři čtvrtě milionu klientů. K nárůstu počtu klientů nám mimo jiné pomáhají novinky, které jsme spustili v letošním roce. Přicházejí k nám mladí klienti od 15 let, kteří nás mají jako úplně první banku, a také roste podíl klientů, kteří si účet u Air Bank otevřeli přímo v aplikaci My Air,“ říká Michal Strcula, generální ředitel Air Bank.

Počet klientů banky meziročně stoupl o více než 110 tisíc, a na konci září tak Air Bank měla 766 566 klientů. Počet běžných účtů se navýšil o 19 % na 861 386. Také počet spořicích účtů vzrostl, a to o 13 % na 479 907. Objem vkladů na běžných a spořicích účtech klientů meziročně vzrostl o 4 % na 104,9 miliardy korun.

Air Bank se dařilo navyšovat i objem rozpůjčovaných peněz, meziročně se objem úvěrů zvýšil o 15 % na 52,2 miliardy korun. Nejen díky tomu čisté výnosy očištěné o úvěrové ztráty stouply meziročně o 6 % na 2,6 miliardy korun. Správní a režijní náklady vzrostly o 17 % na 1,2 miliardy korun.

Celková bilanční suma Air Bank vzrostla meziročně o 4 % na 115,8 miliardy korun. Vlastní kapitál se zvýšil o 17 % na 8,8 miliardy korun.

30. 9. 2018 30. 9. 2019 Meziroční změna
    Čistý zisk 1,2 mld. Kč 1,1 mld. Kč - 11 %