Příprava náhledu

Air Bank vykázala v prvním pololetí zisk 783 milionů korun, má už přes 828 tisíc klientů
    07/08/2020

Neauditované individuální hospodářské výsledky Air Bank a.s. k 30. červnu 2020 podle mezinárodních standardů finančního výkaznictví (IFRS):

Air Bank za prvních šest měsíců letošního roku vykázala čistý zisk 783 milionů korun. Meziročně byl zisk vyšší o 1 %. Oproti stejnému období loňského roku vzrostl počet klientů banky o více než 108 tisíc, objem úvěrů se zvýšil o 23 %. Výnosy banky sice v souvislostí se situací v ČR mírně poklesly, tento pokles ale Air Bank vyrovnala i díky úsporám nákladů.

„Do našich výsledků se promítlo především výrazné snížení úrokových sazeb České národní banky, na které jsme reagovali jak úpravou naší vlastní nabídky, tak i úsporami provozních nákladů. Pozitivně jsme naopak zúročili naše dlouhodobé investice do digitálních kanálů, které klientům umožnily vyřizovat drtivou většinu požadavků online z bezpečí jejich domovů, a to včetně zakládání nových služeb. I díky tomu se nám v uplynulém pololetí dařilo dál růst, a to jak v celkovém počtu klientů, tak i v objemu poskytnutých úvěrů,“ říká Michal Strcula, generální ředitel Air Bank.

Počet klientů banky meziročně stoupl o 15 %, a na konci června tak Air Bank měla 828 085 klientů. Počet běžných účtů se navýšil o 17 % na 943 164. Také počet spořicích účtů vzrostl, a to o 15 % na 529 620. Objem vkladů na běžných a spořicích účtech klientů meziročně vzrostl o 10 % na 115,6 miliardy korun.

Air Bank se dařilo navyšovat i objem rozpůjčovaných peněz, meziročně se objem úvěrů zvýšil o 23 % na 58,6 miliardy korun. Čisté výnosy očištěné o úvěrové ztráty meziročně poklesly o 1 % na 1,72 miliardy korun, zároveň banka ale také snížila správní a režijní náklady o 3 % na 755 milionů korun.

Celková bilanční suma Air Bank vzrostla meziročně o 12 % na 129,8 miliardy korun. Vlastní kapitál se zvýšil o 25 % na 10,6 miliardy korun.

30. 6. 2019 30. 6. 2020 Meziroční změna
    Čistý zisk 773,7 mil. Kč 783,0 mil. Kč + 1 %