Příprava náhledu

Air Bank v prvním pololetí vydělala 773,7 milionu korun a má už přes 719 tisíc klientů
    02/08/2019

Neauditované individuální hospodářské výsledky Air Bank a.s. k 30. červnu 2019 podle mezinárodních standardů finančního výkaznictví (IFRS):

Air Bank v prvním pololetí vydělala 773,7 milionu korun a má už přes 719 tisíc klientů

Air Bank za prvních šest měsíců letošního roku vykázala čistý zisk 773,7 milionu korun. Meziročně byl zisk banky vyšší o 13 %. Počet klientů Air Bank poprvé překonal hranici 700 tisíc klientů. Kromě nárůstu počtu klientů se bance dál dařilo zvyšovat i objem poskytnutých úvěrů.

„V uplynulém čtvrtletí jsme zase o něco zjednodušili způsob, jak se stát klientem Air Bank. Díky online mobilitě si mohou klienti převést účet z jiné banky do Air Bank z pohodlí domova a nemusí kvůli tomu chodit na pobočku. A nově jsme navíc umožnili, aby si u nás mohli účet otevřít klienti už od 15 let. Naši nabídku dál rozšiřujeme i o další nové služby. V pilotním režimu jsme například spustili investování do podílových fondů,“ říká Michal Strcula, generální ředitel Air Bank.

Počet klientů banky meziročně stoupl o více než 82 tisíc, a na konci června tak Air Bank měla 719 774 klientů. Počet běžných účtů se navýšil dokonce o 112 tisíc na 807 913. Také počet spořicích účtů vzrostl, a to o 12 % na 461 072. Objem vkladů na běžných a spořicích účtech klientů vzrostl na 105,2 miliardy korun.

Air Bank se dařilo navyšovat i objem rozpůjčovaných peněz, meziročně se objem úvěrů zvýšil o 7 % na 47,5 miliardy korun. Nejen díky tomu stouply čisté výnosy očištěné o úvěrové ztráty meziročně o 19 % na 1,7 miliardy korun. Správní a režijní náklady vzrostly o 12 % na 777 milionů korun.

Celková bilanční suma Air Bank vzrostla meziročně o 7 % na 115,6 miliardy korun. Vlastní kapitál se zvýšil o 22 % na 8,5 miliardy korun.

30. 6. 2018 30. 6. 2019 Meziroční změna
    Čistý zisk 683,0 mil. Kč 773,7 mil. Kč + 13 %