Air Bank v prvním pololetí vydělala 683 milionů korun, má už přes 630 tisíc klientů
    03/08/2018

Neauditované individuální hospodářské výsledky Air Bank a.s. k 30. červnu 2018 podle mezinárodních standardů finančního výkaznictví (IFRS):

Air Bank za 1. pololetí letošního roku vykázala čistý zisk 683 milionů korun. Meziročně byl zisk banky vyšší o 146 %. Air Bank se opět dařilo rychle zvyšovat počet klientů i objem poskytnutých úvěrů, který meziročně vzrostl o téměř jednu třetinu. Díky tomu rostly příjmy z běžného retailového bankovnictví. Hlavní příčinou skokového nárůstu zisku byly ale především mimořádné jednorázové příjmy z investic banky.

„Noví klienti k nám stále přicházejí hlavně kvůli běžnému účtu, který jsme vylepšili o možnost platit mobilem nebo získat odměny za nákupy. V oblasti úvěrů jsme klientům nově nabídli kontokorent a také možnost zařídit si půjčku kompletně přes mobil,“ říká Michal Strcula, generální ředitel Air Bank.

Služby Air Bank ke konci června využívalo už přes 637 tisíc klientů, a jejich počet tak meziročně vzrostl o 14 %. Ještě více se zvýšil počet běžných účtů, a to o 19 % na 695 421. Počet spořicích účtů se navýšil o téměř 50 tisíc na 410 710. Objem vkladů na běžných a spořicích účtech klientů vzrostl na 98 miliard korun.

Air Bank se dařilo podstatně navyšovat i objem rozpůjčovaných peněz. Meziročně se objem úvěrů zvýšil o 32 %, tedy o téměř 11 miliard korun. Nejen díky tomu čisté výnosy očištěné o úvěrové ztráty meziročně stouply o 48 % na 1,5 miliardy korun.

Celková bilanční suma Air Bank vzrostla meziročně o 18 % na 107,6 miliardy korun. Vlastní kapitál se zvýšil o 25 % na 7 miliard korun.

30. 6. 2017 30. 6. 2018 Meziroční změna
    Čistý zisk 277,3 mil. Kč 683 mil. Kč 146 %