Air Bank v pololetí vykázala místo loňské ztráty zisk 76,8 milionu korun
    07/08/2014

Hospodářské výsledky Air Bank a. s. k 30. červnu 2014 podle IFRS, neauditované, individuální:

Air Bank je další mladou bankou, která ukazuje, že i bez absurdních poplatků a s vlastní sítí poboček může hospodařit ziskově. Po úspěšném prvním čtvrtletí vykázala i za celé pololetí zisk 76,8 milionu korun. Ve stejném období loni ještě hospodařila s plánovanou patnáctimilionovou ztrátou. Air Bank očekává, že bude v zisku i za celý letošní rok. O rok dříve, než původně plánovala.

„Přestože jsme Air Bank stavěli jako úplně novou banku na zelené louce, měli jsme ambiciózní plán dostat se do zisku už v roce 2015. Od začátku se nám ale daří obchodně i finančně lépe, než jsme plánovali. V zisku tak zřejmě budeme už o rok dříve,“ říká Pavel Pfauser, finanční ředitel ve společnosti Air Bank.

Air Bank i v letošním prvním pololetí rychle rostla. Počet klientů banky vzrostl ke konci června meziročně o 76 % na téměř 266 tisíc. Počet otevřených běžných účtů se více než zdvojnásobil a počet otevřených spořicích účtů vzrostl o polovinu. Spolu s tím se zvýšil i objem vkladů klientů o 14 % na 50,1 miliardy korun. Rychleji však rostly úvěry, jejichž celkový objem se zvýšil o 52 % na 25,2 miliardy korun.

„Vůbec nejrychleji rostoucí úvěrovou položkou byly spotřebitelské půjčky, které jsme spustili teprve na konci roku 2012. Na konci června 2014, po roce a půl, už u nás mělo spotřebitelskou půjčku téměř 40 tisíc klientů. Celkový objem poskytnutých spotřebitelských půjček se ke konci pololetí meziročně zvýšil o 245 % na 3,8 miliardy korun,“ doplňuje Pavel Pfauser.

Celková bilanční suma Air Bank vzrostla ke konci června meziročně o 18 % na 55,9 miliardy korun. Air Bank se tím podle kritérií ČNB zařadila mezi středně velké banky. Vlastní kapitál banky se zvýšil o 55 % na 4,4 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost Air Bank, tedy celkový kapitálový poměr, se tím zvýšila na úroveň 13,7 %. Provozní výnosy banky vzrostly meziročně o 58 % na 593 milionů korun a provozní náklady banky o 26 % na 487 milionů korun.

Hlavní finanční a obchodní výsledky:

Klíčové ukazatele (v tis. Kč) 30. 6. 2014   30. 6. 2013 Meziroční změna
    Čistý úrokový výnos 741 033   226 720 227%