Air Bank se přibližuje k zisku, roční ztrátu snížila o 76 % na 80 mil. Kč
    22/04/2014

Hospodářské výsledky Air Bank a. s. k 31. prosinci 2013 podle Mezinárodních standardů finančního výkaznictví (IFRS), neauditované, konsolidované:

Air Bank se přibližuje k zisku, roční ztrátu snížila o 76 % na 80 mil. Kč

Air Bank se v roce 2013 podařilo výrazně vylepšit své finanční výsledky. Čistou konsolidovanou ztrátu za celý rok snížila z předloňských 340 milionů korun na loňských 80 milionů korun. Meziročně je to o 76 % lepší výsledek. Air Bank proto předpokládá, že vykáže zisk už o rok dříve, než původně plánovala.

„Naše finanční strategie je od začátku založena na nízkých nákladech a postupném zvyšování výnosů z bezpečných investic, půjček a aktivního chování našich klientů. Zatímco náklady rostou podle plánu, růst výnosů předčil naše očekávání,“ řekl Erich Čomor, generální ředitel Air Bank.

Air Bank byla v roce 2013 obchodně velmi úspěšná. Jen během loňska získala 126 tisíc nových klientů a na konci roku jich už měla přes 213 tisíc. Objem vkladů na běžných a spořicích účtech se meziročně zvýšil o 43 % na 43,8 miliardy korun. A i přes velkou konkurenci uspěla Air Bank na trhu i se svou novou půjčkou. V roce 2013 poskytla klientům spotřebitelské úvěry v celkovém objemu 3,1 miliardy korun.

K výraznému zlepšení finanční výsledků přispěly kromě nárůstu nových spotřebitelských úvěrů a zvýšení transakčního chování klientů především bezpečné investice. Část prostředků z vkladů klientů Air Bank výhodně investovala na českém i zahraničním dluhopisovém trhu. Další část se jí podařilo zhodnotit v rámci skupiny PPF prostřednictvím svých dceřiných společností.

Konsolidované provozní výnosy Air Bank se díky úspěšným retailovým a investičním aktivitám banky zvýšily o 164 % na 2,3 miliardy korun. Oproti tomu konsolidované provozní náklady se meziročně zvýšily o 85 % na 2,4 miliardy korun. Správní a režijní náklady Air Bank vzrostly jen o 31 % na 1,1 miliardy korun.

Vzhledem k pozitivnímu vývoji obchodních i finančních výsledků Air Bank v roce 2013 banka věří, že již v tomto roce vykáže kladný hospodářský výsledek. Původně se banka plánovala dostat do zisku v roce 2015, tedy ve svém čtvrtém roce na trhu. Nově má tedy ambici tohoto cíle dosáhnout už o rok dříve.

„Dosáhnout toho chceme především dalším zvyšováním počtu aktivních klientů a růstem úvěrového portfolia. Být už ve třetím roce na trhu v zisku by byl pro banku stavěnou na zelené louce obrovský úspěch. Už první měsíce roku 2014 ale naznačují, že by se nám to mohlo podařit,“ uzavřel Erich Čomor.

Klíčové obchodní a finanční ukazatele Air Bank a.s. k 31. 12. 2013

Klíčové ukazatele 31. 12. 2013 31. 12. 2012 Meziroční změna