Příprava náhledu

Air Bank meziročně více než zdvojnásobila svůj zisk. Banka loni vydělala 1,4 miliardy korun a získala 76 tisíc nových klientů
    05/02/2019

Neauditované individuální hospodářské výsledky Air Bank a.s. k 31. prosinci 2018 podle mezinárodních standardů finančního výkaznictví (IFRS):

Air Bank v roce 2018 opět dosáhla kladného výsledku hospodaření a vykázala nekonsolidovaný čistý zisk 1,4 miliardy korun. Oproti předchozímu roku byl nekonsolidovaný čistý zisk banky vyšší o 139 %. Bance se dál dařilo získávat nové klienty, zvyšovat objem poskytnutých úvěrů a celkově navyšovat příjmy z běžného retailového bankovnictví. Do ročního zisku se pozitivně promítly také jednorázové dividendové příjmy z dceřiných společností banky.

„V loňském roce se nám dařilo celkově navyšovat příjmy z retailového bankovnictví. Přispěly k tomu i nové služby, které jsme nabídli. Naši klienti si velmi rychle oblíbili rychlou a snadnou půjčku přes mobil, kontokorent, platby mobilem a také Odměny za placení v aplikaci My Air. I po sedmi letech jsme stále atraktivní také pro nové klienty, kterých k nám vloni přišlo skoro osmdesát tisíc,“ říká Michal Strcula, generální ředitel Air Bank.

Počet klientů banky meziročně vzrostl o více než 76 tisíc na 673 407 klientů. To znamená meziroční nárůst o 13 %. Novým i stávajícím klientům Air Bank v loňském roce nabídla nové služby, jako jsou platby mobilem, kontokorent, půjčka v mobilu, Odměny za placení nebo další vylepšení mobilní aplikace. Mobilní aplikaci My Air na konci roku 2018 používalo přes 347 tisíc lidí, to znamená 52 % klientů banky.

Air Bank se v loňském roce nadále dařilo zvyšovat objem rozpůjčovaných peněz. Celkový objem úvěrů v portfoliu se meziročně zvýšil o 19 % na 46,3 miliardy korun. Nejen díky tomu čisté výnosy očištěné o úvěrové ztráty meziročně stouply o 50 % na 3,1 miliardy korun.

Počet běžných účtů meziročně vzrostl o 17 % na celkový počet 746 818. Počet spořicích účtů se meziročně navýšil o 13 % na 434 693. Objem vkladů na běžných a spořicích účtech klientů se ve stejném období zvýšil o 14 % na 102,1 miliardy korun. Banka také pokračovala v investicích do výstavby vlastní bankomatové sítě. Na konci prosince 2018 měla celkem 365 bankomatů, což je o 44 bankomatů více než před rokem. Počet poboček zůstal meziročně nezměněn.

Celková bilanční suma banky vzrostla ke konci prosince meziročně o 15 % na 112,4 miliardy korun. Vlastní kapitál se zvýšil o 26 % na 7,7 miliardy korun.

31. 12. 2017 31. 12. 2018 Meziroční změna
    Čistý zisk 0,6 mld. Kč 1,4 mld. Kč + 139 %